OL-typografi

Vi er halvveis i OL, og har etthvert sett endel resultatlister og annen informasjon på skjermen – servert fra OBSV (Olympic Broadcasting Services Vancouver). De har fått endel pepper for mangelfull informasjon og forvirrende oppsett, men jeg vil i tillegg si noe om typografien.

1) Hvorfor har de valgt å bruke Small Caps (SC)?
Jeg velger å tro at de gikk bort fra å bruke minuskler for å unngå bokstaver som stikker ned under grunnlinjen (dette er sikkert plundrete å ta hensyn til i layouten) – men når de da bestemte seg for kun å bruke versaler: hvorfor SC – og til og med dårlig utformet SC? Og hvorfor så inkonsekvent brukt – vanligvis er det fornavnet som får SC-behandlingen mens etternavnet står i versaler, men ikke alltid…

2) Hvorfor har de valgt å bare bruke bokstavene A-Z?
Er det en likhetstanke som ligger bak – at ikke bare de vestlige lands deltakere skal få navnene sine riktig skrevet, mens russere og andre mer «fremmede» utøvere (som bruker andre alfabeter) må ha translitererte navn? Eller har de bare ikke teknologien til å håndtere utvidede tegnsett? I 2010 burde man kunne håndtere dette mye bedre! Hvis man er redd for at aksenter skal ødelegge layouten: vel, man har jo tydeligvis funnet ut at SC fungerer, så da er det jo også plass til aksenter over de mindre bokstavene – man kunne bare satt all teksten i mindre tekststørrelse.

eksempel på OL-typografien

Norges utøvere heter ikke «Groenvold» eller «Bjoergen» eller «Havard Bokko» – er det TV-grafikken eller resultatskjermene (på arenaene) som setter begrensningen, tro?
Jeg er fristet til å si som i den gamle ticket-sketsjen: «kjoess meg i raeva!» ;-)

One Response to OL-typografi

  1. Andreas sier:

    Det er jo også veldig rart at de er inkonsekvente på hvordan de translitererer f.eks. ø – «oe» i Bjoergen og «o» i Bokko.

Legg igjen en kommentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: