Hva er Webfonter?

De fleste digitale fonter laget de siste 30 årene er laget for DTP og materiell som skal trykkes eller lages om til PDF eller grafikk. Webfonter er en helt ny kategori fontformater beregnet på bruk på websider med @font-face funksjonen – dette ganske nye tillegget til CSS gjør at man kan linke til fontfiler på webserveren slik at webleseren laster ned fonten sammen med websiden og viser teksten med den definerte fonten.

Webfonter: helt nye muligheter

Webfonter: helt nye muligheter

Med webfonter kan du lage websider med søkbar, redigerbar, skalerbar, dynamisk HTML tekst med andre fonter enn den håndfullen med «websikre» fonter man har måttet forholde seg til de siste årene. Dette er viktig for designerne som ønsker et unikt utseende til sitt profileringsarbeid.

Webfonter: nye klassikere

Webfonter: nye klassikere

Webfonter er laget slik at de KUN fungerer på websider og IKKE kan installeres i operativsystemer og brukes til andre ting. Dette er viktig for fontprodusentene, da denne terskelen gjør bruk av fonter på web litt sikrere.

Webfonter: gamle klassikere

Webfonter: gamle klassikere

Det nyeste webfont-formatet WOFF komprimerer fontfilene meget effektivt, slik at de blir minst mulig. Dette er viktig for de som programmerer og passer på websidene, da sidene lastes fortere ned og belaster serveren mindre.

Nesten websikre fonter

«Nesten websikre» fonter

Nå som websider oftere leses på utstyr som ikke engang har det samme grunnsettet med fonter (f.eks. smarttelefoner og lesebrett) er det blitt enda viktigere å kunne bruke egenbestemte fonter på websider. Dette er endelig teknisk og lisensmessig mulig i stor grad, og mulighetene blir straks større.

Websikre fonter

«Websikre» fonter

Webfonter prises gjerne etter gjennomsnittlig antall sidesvisninger i måneden, så pass på å lese de spesielle lisensbetingelsene for webfonter.

Webfont formater:

  • WOFF (Web Open Font Format) vises i Firefox 3.6+, Internet Explorer 9+, Chrome 5+, Safari 5.1+. ALLE weblesere vil snart støtte dette formatet da det er anbefalt av W3 Consortium.
  • EOT (Embedded OpenType) vises i Internet Explorer 4+.
  • SVG (Scalable Vector Graphics) vises i Safari 3.1+, iOS (iPod / iPhone / iPad), Chrome 6+, Opera 10+.

Se etter “@WEB” ikonet på fontene du søker og leter fram i vår fontdatabase på luth.no
Skjermoptimaliserte webfonter har vi gitt søkeordet “WOFF”.

Legg igjen en kommentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: