Nøgne Ø -innovasjon i øl og design

Nøgne Ø ble startet opp i Grimstad for 10 år siden av to hjemmebryggere som hadde fått nok av kjedelig norsk industripils. De bygget sitt eget bryggeri og satte i gang med brygging av Pale Ale, Porter, Brown Ale og en rekke andre ølsorter som nordmenn flest var helt ukjente med. Det ble en tøff start.

At Bryggerimester Kjetil Jikiun først nå i høst  har avsluttet sitt arbeidsforhold som pilot i SAS og blitt heltids bryggeriansatt med lønn, sier mye om at eventyret om suksessbedriften på sørlandet ikke alltid har vært en solskinnshistorie.

I 2012 vil Nøgne Ø brygge nærmere 1 million liter øl, og sannsynligvis opprettholde sin status som Gaselle-bedrift også i år!

Vi kunne sagt mye pent om ølet fra Nøgne Ø, men vi skal heller fordype oss litt i et særtrekk som skiller Nøgne Ø fra det stadig voksende antall mikrobryggerier i Norge, nemlig design!

Industridesigner Tor Jessen fra Playcreate er mannen som står bak Nøgne Øs designprofil. Hans ekskone var grafisk designer og sammen med Nøgne Ø skapte de et designprogram som virkelig stikker seg frem i en konservativ ølbransje. Mens designet på tradisjonelle øletiketter gjerne har spunnet rundt bruk av byggaks, emblemer og bannere, har den nye mikroøl-bølgen stått for en vitalisering og fornyelse innen pakningsdesign. Og få, om noen, har gjort dette på en mer elegant og smakfull måte enn Nøgne Ø.

Jessen forteller at fokuset på det grafiske var tydelig og gjennomtenkt helt fra starten av. Han har kjent Kjetil Jikiun fra ungdomsskoletiden i Grimstad, og samarbeidet sprang naturlig ut av dette vennskapet.

Tor Jessen forteller oss om starten i 2002 og om designprosessen som førte frem til det grafiske uttrykket som Nøgne Ø har i dag:
– Dengang kalte Kjetil seg : «Den kompromissløse brygger»- noen som jeg mener speiler hans personlighet godt – en vilje til å ikke inngå kompromisser. Jeg laget mange morsomme ting rundt kompromissløshet, husker jeg. Bedriftens slagord,

– Da Kjetil valgte å satse seriøst på brygging tok han med seg denne delen av navnet. «Det kompromissløse bryggeri» har gått inn i vår visjon  og står som en definsjon på alt vi gjørt og som vi måler oss mot.

De første versjonene av flaske- /etikettdesign

Navnet

– Jeg mente vi burde ha en historie- og jeg lette etter noe som kunne brukes rundt der vi startet opp. Det havnet til slutt på Terje Wiigen av Henrik Ibsen: «Der bodde en underlig gråsprengt en på den yderste, nøgne ø» Jeg tenkte at vi var som Terje Vigen -vi var på en øde øy i forhold til det vi drev med. I Norge viste man jo knapt hva «craft beer» var på den tiden.

Navnet kom av seg selv da- og med en del jobbing og skissing ble ø-en stående, i betyding øy og alene som symbol på den nøgne ø….

– Som industridesigner er jeg trenet til å tenke helhet og funksjon- og alt vi gjorde var basert på vår analyse av det som fantest av merker  den gang. Vi så raskt at alle bryggerier ropte ut «ØL»- humle, malt og gullmedaljer. Dermed så vi en mulighet til å gå i andre enden av skalaen- mer stillferdig- men likevel tydelig med selvtillit. Konkurrentene fantes også innen vinsegmentet- ettersom vi ønsket å rette vårt fokus (og våre ølsorter!) mot mat og gourmetsegmentet.

Dagens flaske-/etikettdesign

– Vi sa til oss selv at merket vårt skulle synes i en mørk bar/restaurant og stå frem i forhold til 50 andre øltyper på hyllen. Det mener vi at vi har hatt suksess med- og vi har blant annet blitt tatt frem som ren bakgrunnsillustrasjon på NRK sommeråpent etc. fordi vi har et såpass rent og synlig uttrykk.

– Alt dette finnes nå beskrevet som et verdidokument som brukes internt som styring. Jeg gjør fortsatt alt av designarbeide for Nøgne Ø, og har design og merkevareansvaret. Selv om jeg holder til i Oslo er jeg på bryggeriet «fysisk» minst en uke i måneden. Jeg er en av 6 eiere i bryggeriet, noe som har gjort det mulig å legge inn så my innsats over lang tid. Jeg driver egen designpraksis ved siden av- men Nøgne Ø tar rundt 60% av arbeidstiden min. I perioder mer. Jeg har også utviklet webside, webshop og produktdesignet på hjemmebryggersettene som selges der.

Tor Jessen

Flaskeetiketter

– Vi fikk råd om hvordan vi skulle ta kontakt med Vinmonopolet sentralt i Oslo- som igjen kom med sine krav til informasjon etc. på flaskene. Det gjorde at vi helt fra starten av kunne tilpasse grafikken med rette strekkoder osv, slik at vi var klare til å tas rett inn i hyllene når vi kom og presenterte oss.

Det er mange detaljkrav i de fleste land, som blant annet går på fontstørrelser og lesbarhet- men de har som oftest helt forskjellig fokus. Noen har svært nøyaktige mål på alkoholmarkering- andre har advarsler som sitt område. Vi har samlet en type for de europeisk/ nordiske markdet- der maltadvarsler og alkoholmarkering tilfredstiller Finland og Sverige, og en amerikansk variant- som skiller seg spesielt på grunn av alle advarslene. USA er det mest detaljstyrte markedet, og det tar alltid veldig lang tid å få godkjent hver ny etikett som skal dit. Det oppdateres- og vi er inne på 19 forskjellige utelandsmarkeder hvor mange av dem krever  spesialetiketter. Vi har også noen mindre på de kraftigste ølen- og så er det sake…  Vi har fulgt det designkonseptet vi startet for  over 10 år siden og vi mener det fortsatt er potensiale i det vi har laget.

Vi bruker fortsatt de samme fontene som vi kjøpte hos LUTH & CO, FF Dax  og Myriad Pro på brødtekst. Selve logoen er en modifisert FF Dax- og jeg tegnet selve formen i illustrator, så vidt jeg husker. Ut over dette har vi endret- lagt til, fjernet- økt format osv. underveis. Nå bruker vi digitalprint, men vi  jobber stadig veldig aktivt med både kvalitet og uttrykk.

Etiketten

Alle bilder: © Tor Jessen/Nøgne Ø

Legg igjen en kommentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: