Om FontBlogg

Vi har et ønske om å komme i litt nærmere kontakt med typografi-interesserte mennesker her i landet, og vil i denne bloggen gjerne motta tilbakemeldinger og kommentarer rundt fontnyheter og tanker vi presenterer.

Typografi og fonter er et spennende tema, og vi ønsker et aktivt norsk miljø rundt dette.  Send oss gjerne forslag til temaer vi kan ta opp:
fontblogg (@) luth.no

Innlegg på FontBlogg skrives av Bård Martinsen (baard(@)luth.no)

Om fontlisenser

Fonter kjøpes ikke – de lisensieres

Når du “kjøper” en font eier du den ikke, du får bare en lisens som gir deg lov til å bruke den – akkurat som software! Ved ethvert fontkjøp må du akseptere lisensbetingelsene, og disse varierer fra produsent til produsent – men et par ting er felles:

Lisensen er alltid for et begrenset antall brukere.
Som regel inkluderer fontlisenser inntil 5 brukere – men noen gir i utgangspunktet bare lisens til én, mens andre gir inntil 10. Antallet brukere kan utvides, og dette er ikke kostbart!

Lisensen gjelder kun én bedrift!
Hvis fonten skal brukes aktivt i flere bedrifter må hver bedrift ha sin egen lisens – uten unntak!

Kort om fontlisenser
Enkelt sagt så må du følge den lisensavtalen du sa deg enig i da du bestilte og tok i bruk fonten. Alle fonter leveres med en egen lisensavtale, og vanligvis gjelder følgende:

Dette HAR du lov til:

Du kan installere fonten på et begrenset antall arbeidsstasjoner innen samme bedrift – vanligvis 5. Du kan selvfølgelig ta en backup av fontfilene.kan leses og skrives ut med riktig font – forutsatt at dette dokumentet ikke kan redigeres!

Dette har du IKKE  lov til:

Du kan ikke installere fontene på flere arbeidsstasjoner enn det antallet du har lisens for. Du kan ikke gi fontfilene videre til noen utenfor din egen bedrift – f.eks. trykkeri (de fleste fontprodusenter – gir imidlertid tillatelse til å sende med fonter for å få kjørt ut en jobb, forutsatt at utkjøringsstedet ikke gjør endringer i dokumentet = aktiv bruk av fontene).

Du kan ikke bruke ”vanlige” fonter på websider – selv om de er konvertert til webfont-formater. Slik bruk krever egen lisens. Dette KAN du få lov til: Oftest kan du redigere, konvertere og modifisere fonten for internt bruk, men denne modifiserte versjonen er underlagt samme lisens som originalfonten – og som oftest ønsker originalens eier å bli forespurt på forhånd. Tilleggslisenser for å få lov til å innstallere og bruke onten på flere arbeidsstasjoner innen bedriften kan enkelt anskaffes – og det er IKKE kostbart! Hver eneste dag bryter mennesker loven ved bruk av piratkopierte fonter. Noen overser åndsverkloven bevisst, andre gjør det ved ikke å kunne betingelsene for hvordan deres fonter kan brukes og av hvem.

Fontformater

Desktop-publisering

Dette gjelder for OpenType, PostScript eller TrueType formatet til desktop-publisering på et viss antall maskiner. Formålet er å kunne bruke fontene innen software på Mac/PC og kunne publisere med fontene til trykk og bilde/grafikk basert på skjerm. Fonten lisensieres til egen bedrift – og kun det. Her kan du øke lisensene til antall brukere som skal benytte seg av fontene.
Prisen baseres på antall arbeidsstasjoner innen samme organisasjon/firma.

Opentype – kan tilby flere typografiske funksjoner som utvidet tegnsett, ligaturer, fraksjoner eller tegnvarianter og lignende. Gjerne med flere fremedspråklige tegnsett. Formatet er moderne utviklet og kan i utgangspunktet inneholde et ubegrenset variasjoner av tegn.

 
Web-publisering

Ved bruk av bedriftens profilfont på nett/hjemmeside, slik at det kan vises på hvilken som helst nettleser. Prisen baseres på fontens grunnpris i forhold til antall visninger pr. måned. Det er enten PayOnce eller en årlig lisens. De fleste fonter kan leveres med weblisens.
Med webfonter kan du lage websider med søkbar, redigerbar, skalerbar, dynamisk HTML tekst med andre fonter enn den håndfullen med «websikre» fonter man har måttet forholde seg til de siste årene. Dette er viktig for designerne som ønsker et unikt utseende til sitt profileringsarbeid.

Webfont-formatet komprimerer fontfilene meget effektivt, slik at de blir minst mulig. Dette er viktig for de som programmerer og passer på websidene, da sidene lastes fortere ned og belaster serveren mindre.

Hvis skriften i seg selv ikke vil være forankret i nettstedet (for eksempel når skriften brukes i en statisk grafisk bilde for eksempel en logo) bør du kjøpe en stasjonær lisens i stedet.

Webfonts kan brukes på tvers av flere nettsteder/domener så lenge nettstedene/domenene tilhører én lisens eier, og sidevisningene ikke overskrides. Selskaper som er ansvarlige for flere klienters nettsteder, for eksempel webdesignere, etater eller hosting-leverandører, kan ikke dele en enkelt webfontlisens på flere kunders nettsteder.
WOFF, WOFF2, EOT, SVG-FORMAT

Kontakt oss så gir vi deg råd og pris på webfonter.

 

APP-publisering

Velg denne lisenstypen når du utvikler en app for iOS, Android eller Windows Phone, og du kan embedde fonten i enhetens programmvare . Ved lisens til App må man også ha Desktoplisens i tilegg. Lisensen gjelder pr. APP og hvor lenge den skal være tilgjengelig.

Kontakt oss for tilgjenglighet og priser.

 

ePub-publisering

Fonter til bruk i produksjon av eBook, eMagasiner og PDF.
En ePub lisens er basert på antall publikasjoner hvor skriften er brukt. Hver utgave teller som en egen publikasjon. Regionale eller format variasjoner teller ikke som egne publikasjoner.
Oppdaterte versjoner av publikasjoner som er gratis for tidligere kunder trenger ikke en ny lisens; ellers hver ny versjon som er utgitt teller som en egen publikasjon.
Kontakt oss for pris på lisens til ePub.

2 Responses to Om FontBlogg

  1. Mayb sier:

    Støtter Helvetica Lt Polsk?

Legg igjen en kommentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: